Massage bij kanker

En dan ineens krijg je de diagnose kanker……
Kanker is een ingrijpende ziekte, zowel lichamelijk als emotioneel. In de eerste instantie voel je misschien nog helemaal niets behalve vermoeidheid en/of vage klachten. Maar dan kom je in het onderzoeks- en behandeltraject terecht; foto’s, MRI, echo’s, scans, operatie, chemotherapie, bestraling etc. Je gaat de medische molen in, een onzekere tijd waarin weinig ruimte is voor ontspanning. Angst en emoties kunnen bezit van je nemen. Alles staat in het teken van medisch handelen en de aandacht voor jou als mens raakt op de achtergrond.

Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat massage ontspannend kan werken. De zachte aanraking werkt op het parasympatische zenuwstelsel en kan er voor zorgen dat klachten als pijn, misselijkheid, vermoeidheid, slapeloosheid, depressie en angst verminderen. Het helpt de balans in je lichaam te verbeteren en werkt ontspannend op lichaam en geest.

Jouw wens
Bij de massage houd ik rekening met jouw wensen, je conditie van het moment en de mogelijkheden tijdens je behandeling. Alles mag er zijn, ik bied een luisterend oor en een aanraking met liefdevolle aandacht. Je bent even geen patiënt met een ziek lichaam, maar je mag je weer even mens voelen. Massage kan tijdens elke fase van je ziekteproces gegeven worden: voor, tijdens en na de behandelingen en tijdens de palliatieve/terminale fase. Het is fijn om een zachte aanraking te ontvangen waarbij emoties er mogen zijn, geuit en gevoeld mogen worden.

Verder over Massage bij Kanker

  • Ik heb de specialisatie opleiding op HBO niveau gedaan bij het Instituut voor Massage bij Kanker. Het is belangrijk om te weten wat wel en niet mag, aangezien het lichaam al zo hard moet werken om de behandelingen aan te kunnen en te herstellen. Door de kennis van de ziekte, de behandelingen en de bijwerkingen ervan, ben ik in staat om een veilige en optimale massage te geven waardoor het lichaam niet verder uit balans raakt, maar juist ontspant. Tijdens de opleiding heb ik een dag stage mogen lopen op de oncologie-verpleegafdeling en dagbehandeling van het Haaglanden Ziekenhuis. Als vrijwilliger geef ik maandelijks massages in het SamenhuiS in Alphen aan den Rijn. Tevens ben ik lid van het kwaliteitsregister Netwerk Massage bij Kanker.
  • Voorafgaand aan de afspraak stuur ik je een intake-formulier, met het verzoek deze te retourneren. Zo kan ik me voorbereiden en je een speciaal op jouw persoonlijke situatie toegespitste en verantwoorde massage kan geven.
  • Massage bij kanker biedt geen genezing maar verbetert de kwaliteit van leven. Het dient ter ondersteuning tijdens de reguliere behandelingen. Wanneer je twijfelt of een massage geschikt voor je is, kun je me mailen of bellen voor meer informatie. Neem vooral ook contact op met je behandelend arts of specialist.
  • Massage bij kanker dient ter ontspanning en rust tijdens je ziekteproces. Voor behandeling van lymfoedeem verwijs ik je daarom altijd door naar een oedeem/oncologisch fysiotherapeut.
  • De massages vinden in mijn praktijk aan huis plaats. In overleg kom ik bij je thuis of, indien mogelijk, in het ziekenhuis. Je hebt geen verwijzing van je arts/specialist nodig.