Dorn therapie

De Dorn therapie komt uit Duitsland en is een zachte milde therapie. Dorn therapie werkt direct op de doornen van de wervelkolom. De wervelkolom is het stabiele omhulsel van het ruggenmerg, de grootste bundel zenuwen die van de hersenen naar al onze organen in ons lichaam voert. Met de duimen zet de Dorntherapeut op een voorzichtige manier de wervels op hun plekje terug. Tegelijk maakt de therapeut het bindweefsel tussen de wervels los, waardoor de doorbloeding beter wordt. Daardoor voelen mensen zich beter en kunnen klachten voorkomen worden en ook herstellen. Vaak heb je na elke behandeling ook nog een fijn en ontspannen gevoel!

In tegenstelling tot kraken wordt deze therapie zacht en zonder druk op de wervels uitgevoerd.

Uitgangspunten Dorn therapie
Dorn therapie gaat ervan uit dat vrijwel iedereen benen van ongelijke lengte heeft.
We hebben wel even lange benen, alleen daar waar het been langer lijkt, is er meer ruimte in het heupgewricht ontstaan. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze pilaren ongelijk lang zijn, staat ook het bekken scheef.

Bekkenscheefstand
Ideaal is als ons geraamte symmetrisch, harmonisch en statisch- dynamisch in evenwicht is. Iedereen heeft situaties meegemaakt, die deze orde kunnen verstoren. Het lengteverschil bij scheefstand kan variëren tot wel 4 centimeter. Daardoor wordt het lichaamsgewicht verplaatst naar het korte been en komt het ruggenmergkanaal in een andere houding te staan. De gevolgen zijn pijn of bewegingsbeperkingen. De gewrichten zijn verschoven, verdraaid of gekanteld. Dit geldt in het bijzonder voor de gewrichtjes tussen de 24 rugwervels en de gewrichten bij het heiligbeen.

Soms is het lichaam in staat dit zelf te corrigeren. Lukt dit niet dan kan Dorn therapie uitkomst bieden door het geraamte weer op orde te brengen.

De basis van Dorn therapie
De basis van de Dornmethode is eigenlijk heel eenvoudig. Het begint altijd met de correctie van het beenlengteverschil. De therapie start dan ook met het meten van de beenlengte. Als je beenlengte verschil kunt verhelpen kun je vele andere problemen voorkomen.

Uitzonderingen zijn het beenlengteverschil als gevolg van een operatie of geboorteproblemen.

Bij welke klachten kun je denken aan Dorn therapie
De gevolgen van langdurige botverschuivingen zijn talrijk. Bekkenscheefstand en beenlengte verschil leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen, (daarop staat de wervelkolom) en veel chronische problemen zoals: scoliose, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten.

Hoeveel behandelingen heb je nodig?
Met de Dorn methode kun je in 3 tot 5 keer de wervels weer in de juiste positie zetten waardoor klachten afnemen. De cliënt krijgt oefeningen mee naar huis om het resultaat van de correcties te bevorderen. Een Dorn-behandeling kan in combinatie met de Breuss massage als complete behandeling gegeven worden.

Met dank aan Idelette Eijgelaar, www.ideletteeijgelaar.nl